Skip to main content


hoe kies je een naaimachine?


Wat is een goede naaimachine voor mij?

Als ik vertel dat ik een modevakschool heb en naailes geef, is een van de eerste vragen die mensen me stellen: “wat is nou een goede naaimachine?” Daarom heb ik het maar eens op een rijtje gezet.

 

Eerste een geheimpje:

Zal ik je een geheimpje verklappen? De meeste machines zijn goed, maar niet elke naaimachine is goed voor jou.

Het belangrijkste is dát je naait. Maar ik geef toe, een fijne machine zorgt er wel voor dat je vaker gaat naaien. Want een naaimachine die doet wat jij wilt geeft meer naaiplezier en voorkomt frustraties. De neiging om hem uit het raam te slingeren wordt heel klein.

De keuze van een naaimachine hangt vooral af van:

Wat je wilt maken,

én hoeveel je wilt maken.

Meer daarover verderop in dit blog.

Een mechanische of elektronische machine

Je kunt kiezen uit een mechanische en een elektroniche naaimachine.

Bij een mechanisch apparaat moet je nog veel zelf instellen. Ik vind dat zelf wel prettig, want zo heb ik meer controle over mijn werk.

Bij een elektronische machine staan wat meer instellingen al vast. Dat wil niet zeggen dat je dat niet meer kan aanpassen. Maar hoe makkelijk dat gaat, dat moet je zelf even uitproberen in de winkel.

Probeer de machine uit

Ik raad je aan om áltijd zelf naar een naaimachinewinkel te gaan. Want daar kan je de machines proberen en weet je wat je na aankoop thuis hebt staan. Het is verstandig een afspraak te maken, zodat de verkoper tijd voor je vrijmaakt en al je vragen kan beantwoorden. Zeg erbij dat je een paar machines wilt uitproberen.

 

Tips voor je bezoek aan de winkel

Een lijstje met tips voor je bezoek aan de winkel.

Nog voordat je kijkt naar de functies op de machines, moet je weten waarvoor je de machine wilt gebruiken. Al het andere is bijzaak.
Wil je af en toe een kussentje naaien en gordijnen inkorten, kleren naaien voor jezelf en/of familie en vrienden, je eigen lingerie en badkleding? Hoe vaak denk je dat je achter de machine kruipt? Een paar keer per jaar, of bijna iedere week?


En als je dan kleren gaat naaien, van welke stof wil je die vooral gaan maken? Rekbare stof, of dikke spijkerstof, of juist zijde. Of een mix van deze materialen.

Omdat ik maatkleding voor mannen en vrouwen maak, is het voor mij belangrijk dat de naaimachine goed overweg kan met álle stoffen.


Neem diverse stukjes stof die je vaak denkt te gaan gebruiken mee naar de dealer. Dan kan je bij elke testmachine zien hoe goed deze met de stoffen omgaat.

Denk eraan dat naden en zomen van meerdere lagen stof gemaakt worden, dus vouw je stoffen meerdere keren om voordat je een proefnaadje stikt. Dan weet je ook of de machine dat aan kan. Het is ook handig om wat bandelastiek en versteviging te proberen.

Probeer het pedaal goed uit. Kan je makkelijk zelf de snelheid bepalen? Of ga je al vlug te snel? Langzaam naaien is heel fijn, dan kan je heel secuur werken.


En dan?

Kijk daarna welke functies je belangrijk vindt.

Hoeveel verschillende steken kan de machine maken?

Wil je er een met naaldstopper? Dat betekent dat de naald in de stof blijf steken en je dus precies op de juiste plek weer verder kunt na een pauze. Want je laat je machine natuurlijk niet aan staan als je even van je plek moet 😉.


Vind je boventransport belangrijk? Dat helpt onder andere met het werken met spijkerstof. Voor verstelwerk doe en dus ook jeans en leer naai, kan ik bijna niet zonder deze functie.


Wil je een draadinsteker? (Heel handig voor de wat oudere ogen/handen).
Of een volautomatische knoopsgatfunctie? Hoewel je bij mij op les heel goed leert hoe je zelf een knoopsgat maakt, is zo’n functie als je veel broeken en blouses maakt eigenlijk wel een must.


Wil je een vrije arm? Als je (nu nog) geen aanschuiftafel wilt, is hij wel na te bestellen? Een aanschuiftafel helpt je bij grote lappen stof zoals gordijnen of een quilt.

Waar zitten de knoppen?

Let er op waar de belangrijkste bedieningsknoppen zitten. Bijvoorbeeld: als je een mechanische machine kiest waarbij je de achteruitnaaiknop ingedrukt moet houden tijdens het naaien, dan is het fijn dat deze op een voor jou logische plek zit.

Hoe zwaar is de naaimachine?

Denk ook aan het gewicht van de machine. Moet je hem iedere keer weer van de keukentafel afhalen, dan moet hij natuurlijk niet te zwaar zijn. Maar: hij moet ook niet over tafel dansen. Heb je de luxe van een werkkamer waar je je werk kunt laten liggen? Dan maakt het gewicht niet zoveel uit. Maar: let wel op dat je de naaimachine mee kunt nemen naar de opleiding of de workshops.


Overige wensen

Als je hiernaar gekeken hebt, dan zullen er nog steeds meerdere machines aan je wensen voldoen. Om de keuze verder te verkleinen, kan je nog kijken naar de volgende zaken:

  • Welke voetjes zitten er bij de machine, en zijn er bijzondere voetjes te koop? Zo ja, zijn die voetjes meestal op voorraad, of moet je die altijd bestellen? Wat is dan de levertijd?
  • Welke spoeltjes zitten er bij de machine? En zijn die makkelijk bij te bestellen?
  • Zit er een hoes/koffer om de machine.
  • Wat is het stroomverbruik.

 

Overleg ook met de dealer hoe makkelijk de machine te onderhouden is en of je langs mag komen als je iets niet snapt aan de machine.


Heb je een machine uitgekozen? Leer hem beter kennen tijdens mijn workshop werken met de naaimachine. Die zal je naaiplezier zeker vergroten. En lees mijn blogs over welke naalden je gebruikt en hoe je kleine ongemakken aan de machine verhelpt.