Skip to main content


Hoe zit je goed achter je naaimachine

In deze corona-tijd zitten we weer meer achter de naaimachine. Wat ik om me heen hoor is dat veel van ons “ineens” meer last van onze rug kregen. Ik vroeg me af of dat misschien met elkaar te maken had en deed eens navraag bij fysiotherapeut Dick Vrijman, van EHBPO. Dick vertelde mij dat je inderdaad rugpijn kunt krijgen als je verkeerd achter je naaimachine zit.

Een paar dagen later ging ik met een van mijn naaimachines langs bij Dick op de praktijk. Daar leerde hij mij hoe ik het beste kan zitten. Samen maakten we een video over de juiste houding achter je machine.

Bij velen van ons staat onze naaimachine op een vaste tafel. Deze tafels hebben meestal een hoogte tussen 78 tot 83 cm hoogte. Daar kun je niet zoveel aan veranderen. Dus dat maakt niet uit. Daarbij is ook elke machine anders van hoogte, die dan bij de hoogte van je tafel komt. Maar als je dan gaat zitten zoals het filmpje belast je zo min mogelijk je nek en rug. Dick geeft aan dat je actief moet gaan zitten. En hoe dat nou precies in zijn werk gaat, dat zie je in het filmpje.

Goed zicht

Naast een goede en actieve houding is goede verlichting belangrijk. Als je niet genoeg licht hebt zak je makkelijker in elkaar. Zorg er dus voor dat je lamp niet achter je schijnt, want dan maak je schaduw. Het beste is het als het licht, net als bij een computerscherm, van links of rechts van je machine komt. Zo maak je geen schaduw en ook de machine blokkeert het licht niet. Het mooiste is het dus als je naaitafel dwars op het raam staat en er voor schemertijd en avond een lamp vanaf die kant schijnt. Extra voordeel? Je belast je ogen minder, wat belangrijk is voor elk soort werk, niet alleen voor naaien en quilten.

 

Voor de wat ouderen onder ons: zorg dat er een leesbril in je naaibox ligt. Heel fijn als je de draad opnieuw moet inrijgen.

Rijgen

Naden lostornen is ook slecht voor onze houding. We gaan al gauw erg gebogen zitten om dat te kunnen doen. Daarom: rijg je werk zoveel mogelijk. Dat scheelt uithalen. 

Strijken en persen

Neem regelmatig een pauze! Ons lichaam is niet gebouwd om lang stil te zitten. Staan we niet af en toe op, dan beperken we onze bloedsomloop beperken en worden onze spieren stijf. Weet je nog dat ik er op hamer dat je je naaiwerk moet strijken/persen? Vooral de naden? Dat is niet alleen heel goed voor een mooi naairesultaat. Omdat je opstaat om naar de strijkplank te lopen kom je in beweging. Dus: hoewel strijken niet het leukste klusje is, heeft het dubbel nut.

 

Let wel op je houding bij het strijken. Sta op de bal van je voeten en als het kan met een knie licht gebogen. Rechtop, dus zorg ervoor dat je strijktafel op de juiste hoogte staat. Als je je schouders laag kunt houden terwijl je je armen in een recht hoek hebt tijdens het persen, dan doe je het goed. (Oh ja, zorg er dan ook voor dat het strijkijzer zo ver mogelijk van je naaimachine staat, bijvoorbeeld aan de andere kant van je naaitafel. Dan moet je wel een paar stappen zetten).

Zie je wel, ik kan unmoanig zeuren, maar het is allemaal goed voor je houding.

Neem pauze

En omdat het heel onverstandig is om een beker drinken op je naaitafel te hebben staan, zou ik ook de koffie of de thee gewoon in de keuken of de huiskamer drinken. Weer een paar stappen en weer een andere houding. En: zo zie je je huisgenoten ook nog eens een keertje.

En als laatste: ga af en toe even naar buiten. Als je denkt dat je daar de tijd niet voor hebt, ben je gewoon te laat aan je werk begonnen. (En wie van ons heeft dat nooit gedaan?).

Kort samengevat:

  • Zit rechtop en actief. De rugleuning van je stoel heb je niet nodig.
  • Zet je voetpedaal niet te ver naar voren.
  • Zorg voor goede verlichting langs je werk
  • Rijg eerst, dan hoef je minder te tornen
  • Strijk je werk regelmatig, en let ook daar op je houding
  • Neem pauze om even iets te drinken
  • Loop zo af en toe even een blokje om

En vooral: ontspan! Zelf kleding maken is LEUK