Skip to main content


Terug naar de basis


Wat heb ik nodig als ik begin met naaien

Veel van mijn leerlingen zijn ooit thuis begonnen met naaien. Die hebben van hun moeder of oma, soms van hun vader uitleg gekregen over hoe het allemaal werkt. Of ze keken gewoon goed als mama, oma of papa achter de naaimachine zat. In de jaren 60 en 70 was het heel normaal dat onze moeders de naaimachine op de eettafel hadden staan als wij uit school kwamen. Velen van ons droegen trots de kleren die zij voor ons maakten. Voor onze ramen hingen zelfgemaakte gordijnen en op ons bed lag een mooie sprei en veel kussens.

 

Zelf aan de slag

In de jaren die volgden gingen we zelf kleding maken en verzamelden we heel wat spullen die wij nu heel belangrijk vinden om goed te kunnen naaien. Maar wat nou als je net begint met naaien, je in je familie niemand kent die zelf naait, of ooit genaaid heeft, wat móet je dan per se in huis hebben? In deze blog leg ik je dat uit.

We gaan een persoonlijke naaiset samenstellen, gevuld met zaken die je nodig hebt, of je nu veel gaat naaien, of alleen af en toe een kussensloopje maakt.
Nu eerst een rijtje met dingen die onmisbaar zijn voor elk naaiproject.

Of je nu met de hand naait, of met de naaimachine

de volgende zaken heb je echt nodig.

  1. Twee (!) scharen. Eén schaar om papier mee te knippen, maar dat mag ook je gewone huishoudschaar zijn als hij maar lekker in de hand ligt en goed knipt.
    En een stofschaar. Die stofschaar is van jou, niemand in huis mag er ook maar naar wijzen… Dat lijkt misschien overdreven, maar een stofschaar die ooit is gebruikt om papier of iets anders mee te knippen zal niet meer soepel door stof gaan.

  2. Naalden – Gewone, rechte naalden, omdat je wel eens met de hand rijgt, een naadje herstelt of een knoop (opnieuw) aanzet. Deze kan je overal kopen en hoeven niet duur te zijn.

  3. Garen – wit en zwart natuurlijk, maar donkerblauw kom je ook vaak tegen. Niet gelijk een hele set kopen, want je zult net zien dat de kleur die je in de kast hebt staan nét niet past bij de kleur van je stof. Koop daarna garen tegelijk met je stof, of neem in ieder geval de stof mee naar de winkel. (Wel eerst kijken of je niet toevallig de juiste kleur in je naaibox hebt zitten van een vorige project).
    Welk garen je waarvoor gebruikt, lees je in mijn blog over garen.

  4. Spelden. Net als bij naalden kan je deze bij heel veel winkels kopen. Maar: ze moeten wel scherp zijn, dus ik raad je aan ze bij een stoffenzaak of hobby-winkel te kopen. Goedkopere spelden zijn nog wel eens bot en dat leidt tot frustratie en soms nog erger: ze maken je stof stuk.

  5. Veiligheidsspelden. In diverse maten. Deze zijn heel fijn om elastiek of koort door tunnels te halen.

  6. Een centimeter. Soepel. Je kunt kiezen voor een met centimeters aan beide zijden, of een kant met centimeters en de andere met inches. Dat laatste is fijn als je vaak patronen van het internet haalt. De Amerikaanse patronen zijn altijd in inches en dan weet je precies welke maat je hebt op het patroon.

  7. Strijkbout en strijkplank. Wanneer je kleding naait moet je veel naden persen en strijken. Hierdoor wordt je kleding netter.
    Wil je met een naaimachine werken? Dan zijn de volgende zaken ook belangrijk.
  8. Je raadt het nooit…. een naaimachine. Welke machine, dat hangt af van wat jij wilt gaan doen en natuurlijk wat je wilt uitgeven. Ik heb een blog geschreven over hoe jij bepalen kunt welke naaimachine het best bij jou past. 

  9. Naaimachinenaalden. De keus voor welke naald hangt ook weer af van de stof waarmee je gaat naaien. Zorg in ieder geval de je een setje universele naalden en een setje stretch-naalden hebt. Daarmee kan je bijna alles naaien. Meer weten over welke naald voor jouw stof geschikt is? Ook daar heb ik een blog over geschreven.


  10. Spoeltjes. Als je een nieuwe machine koopt, dan zitten er altijd wel een paar spoeltjes bij. En bij de meeste tweedehandsmachines ook wel, maar dat zijn er niet altijd genoeg. 

  11. Naaimachinevoetjes. Je hebt in ieder geval een voetje nodig voor een rechte steek en eentje voor de zigzag. Die laatste heeft een bredere naaldopening, waarin de naald netjes van links naar rechts kan zigzaggen. Deze zitten ook meestal wel bij de koop van je machine inbegrepen, maar kijk dit altijd goed na.

Met deze 11 zaken ben je klaar voor de start.


Er is nog meer…

Nou hoor ik je denken: “maar de naaibox van mijn moeder/oma/vader/vriendin zit veel voller. En volgens mij gebruiken ze echt alles…” De klopt, maar niet alles is per se nodig om mee te starten.


Andere items zijn een kwestie van persoonlijke keuze. Mijn tornmesje neem ik altijd mee, maar ik ken ook dames die liever een scherp klein schaartje hiervoor gebruiken, of die een enkele steek met een gewone, scherpe naald verwijderen.

Een draadrijger is bijvoorbeeld lang niet altijd nodig en soms zelfs onhandig. Als je dan toch moeite hebt om de draad in de naald te krijgen, wil een leesbril ook nog wel eens helpen ;-).


In een volgend blog vertel ik je over de “handig om erbij te hebben” zaken.

 

Uiteraard zijn de meeste besproken producten ook te koop in mijn atelier. Maak een afspraak om te kijken of er iets voor jou bij zit.