Skip to main content


De juiste naald is het halve werk


Welke naaimachine naald moet ik gebruiken

Zelfmaakmode, of knuffels, quilts etc. waar je trots op kunt zijn. Daar leg je je ziel en zaligheid in. Jouw werk en het plezier dat je daarin hebt is het belangrijkste. Maar: je wilt natuurlijk wel eer van je werk. Dat kun je krijgen door goed materiaalgebruik. Dus: de juiste stof met het juiste garen en de juiste naald in je machine.

In komende blogs vertel ik je graag meer over stofkeuze en garen, maar deze keert gaat het over de naaimachinenaald. Zelf maak ik meestal gebruik van naalden van Schmetz. Die zijn van goede kwaliteit voor een mooie prijs. Verderop vind je een overzicht van de diverse naalden die Schmetz op de markt brengt, maar eerst geef ik je nog wat algemene informatie.

Veel naaisters staan er, zeker in het begin, niet bij stil hoe ze de goede naald met de juiste maat moeten kiezen voor de stof die wordt gebruikt. Maar, daar moet je echt over nadenken. Als je het niet goed doet kan het zomaar zijn dat je naden niet houden, de draad breekt tijdens het naaien, of dat de naad vervormd.

Daarbij is het ook belangrijk om je naalden op tijd te vervangen. Naalden gaan geen onbepaalde tijd mee. Ze verliezen scherpte of trekken krom. Dat komt onder andere door verkeerde draadspanning of het naaien over spelden. Gemiddeld gezien is het verstandig om na ongeveer 8 uur gebruik je naald te vervangen.

Je moet iedere keer dat je nieuwe stof koopt en/of nieuw garen kijken welke naald hiervoor geschikt is.
Voor het kiezen van de juiste naald kijk je naar het gewicht van het garen en naar de soort stof die je hebt uitgekozen. De goede combinatie van naald en draad zorgt ervoor dat je de vezels van de stof zo min mogelijk beschadigt en dat de gaatjes niet te groot worden.

Op ieder doosje naalden staat de maat van de naald. Deze maat kan variëren van 8/60 tot 20/120. Deze cijfers helpen je bij de juiste keuze voor jouw stofsoort, wat je gaat maken en welk garen je gebruikt. In het algemeen geldt hoe fijner het garen en de stof hoe kleiner de maat van de naald. De verpakking vertelt je ook welk type naald er in zit. Zo is er “jersey”, “universeel”, “quilt” etc.

In onze winkel hebben we de meeste naalden wel op voorraad.

Universele naald

De naam zegt het al, maar eigenlijk ook weer niet. Je kunt veel stoffen hiermee verwerken, maar toch echt niet allemaal. Vooral handig voor gebreide stoffen en gemiddeld geweven stof.

Om zeker te zijn van een goede kwaliteit naad, raad ik je aan om een specifieke naald te gebruiken. Die opsomming vind je hieronder.

Jersey- of ballpointnaald
Voor gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. Net als bij een ballpointpen is de top van de naald afgerond die gebreide stof minimaal beschadigd.

Stretchnaald

Voor synthetische stretchstoffen is er de stretchnaald. De naald heeft een medium ballpoint punt.

Denim- of jeansnaald

Denim, canvas, dikke katoen maar ook imitatieleer naai je het best met een jeansnaald. Deze naald is sterk en heeft een scherpe punt.

Ledernaald

Door de aparte scherpe punt van deze naald is hij geschikt voor leer, suède, nubuck, bont en ook voor zware synthetische stoffen zoals zeildoek. Let op: deze naald heeft een mespunt, waardoor hij niet geschikt is voor gewone textiel!


Als je leer en stof samen gebruikt kun je beter een HAx1SP-naald met dikte 90 gebruiken. Zou je hiervoor een leernaald gebruiken dan krijg je een zwak resultaat dat er ook niet mooi uitziet. Bij dik en stug leer raad ik je aan om een jeansnaald maat 100 te gebruiken. Maak eerst een proefstuk waarbij je controleert of de naaimachine geen steken overslaat!!

Microtexnaald

Deze naald is ontwikkeld voor kwetsbare dunne stoffen zoals zijde, zéér dunne waterafstotende stof (regenkleding), micovezel, zijde en tule. De punt is extra scherp. De microtexnaald is dun en maakt rechte steken. Let op: omdat de naald erg dun is kan hij sneller breken dan de andere naalden.

Topstitchnaald

Siernaden in bijvoorbeeld spijkergoed worden gemaakt met dikker garen. De topstitchnaald heeft een bredere groef en een extra groot oog dat voor dit garen heel geschikt is. Wat ook leuk is: twee kleuren garen in een oog.

Tweelingnaald

Twee naalden die aan elkaar verbonden zijn. Door de enkele bovenschacht kun je ze als één naald in de machine steken. Je naait in één doorgang twee stiksel naast elkaar. Je gebruikt twee klosjes garen, maar een enkel spoeldraad in het spoelhuis.

Tweelingnaalden zijn, net als de enkele naalden, in verschillende typen, maar ook met verschillende afstanden tussen de twee naalden. De afstand loopt van 2 tot 6 mm.

Naald met dubbel oog

Voor een bijzonder effect is er ook nog de naald met het dubbele oog. Je kunt twee verschillende kleuren garen gebruiken die onder het naaien in elkaar grijpen. Het is geeft dus maar één stiksel. Denkt er om: de twee garens moeten wel even zwaar zijn en van hetzelfde materiaal.

Borduurnaald

Speciaal voor borduren op de naaimachine. Borduurgaren is kwetsbaarder dan gewoon garen. Het grote oog beschermd het garen beter.

De meeste moderne naaimachines kunnen ook borduren. Hiervoor gebruik je speciaal borduurgaren met de gewone borduurnaald. Voor grotere motieven waar je een borduurmachine voor gebruikt is er de schmetz gold borduurnaald van titanium. Deze naald gaat langer mee en het bovengaren breekt minder snel.

Quiltnaald

De quiltnaald is speciaal voor quilten met de naaimachine. De naald gaat gemakkelijk door veel lagen stof en zorgt voor gelijkmatige steken. Hij zorgt ervoor dat de vulling niet door de bovenstof heen komt. Ook fijn voor gewatteerde jasjes.

Veernaald

Voor borduren of (quilt) meanderen* uit de vrije hand is er een speciale veer- of springnaald. Omdat de veer de rol van het naaivoetje vervult zie je je naaiwerk beter. Je verwijdert dus eerst het stopvoetje en ziet precies wat je doet. Rustig naaien en met je handen een beetje tegendruk geven.

*meanderen is als je geen recht stiksel maakt, maar met bochtjes en krommingen.

Wing-/ajournaald

Wordt gebruikt voor open borduurwerk of zoals de naam al zegt: ajour.

De Open oognaald

Als je moeite hebt om het oog van de naald te zien, is er de open oognaald. Deze naald heeft een dun sleufje aan de zijkant van het naaldoog zitten waar je de draad intrekt. Omdat de naald niet helemaal dicht is is hij wel zwakker dan gewone naalden. Naai daarom niet te snel en gebruik dunnere stoffen. Een ouderwetse draadtrekker kan je helpen om toch een gewone naald te gebruiken.

De EL-naald of locknaald

Een universele naald, maar wel langer. Deze wordt gebruikt voor de overlockmachine. De langere naald zorgt ervoor dat je lockmachine minder steken overslaat.

Naainaalden kleurcodekaart

Schmetz Kleurcodekaart

Hier vind je een mooie uitleg van Schmetz met daarin de kleurcodekaart. Schmetz geeft met de kleuren aan waar de naald voor is bedoeld. Zo weet je snel welke naald er in je machine zit. 


Een paar laatste tips:

Naalden zonder herkenningsteken

Zoals je ziet hebben alle naalden een herkenningsteken. Ook naalden van een ander merk vaak niet. Dat kan je oplossen door een klein stipje nagellak te gebruiken. Neem dan wel verschillende kleurtjes en maak voor jezelf een aantekening welke kleur voor welke textielsoort geschikt is.

Naald wisselen

Deze tip las ik ergens en ik ben er erg blij mee: wanneer je je naald moet vervangen, leg dan een stukje stof of papier over het steekplaatje. Zo voorkom je een graaftocht in je machine als je naald per ongeluk valt.

Botte naalden

Je kent het wel. Ben je net lekker bezig op zondagmiddag, is je laatste naald ineens bot. Wat moet je dan? Simpel, zorg ervoor dat je in je naaibox altijd een stukje schuurpapier met fijne korrel hebt liggen. Zet je naaivoet omhoog, leg het schuurpapier onder de naald (laat het voetje hoog) en draai je naald een paar keer door het schuurpapier. Zo kan je in ieder geval even verder totdat de winkels weer open zijn.

Zo, met deze tips ben je weer een stapje verder. Maar heb je nog vragen of wil je naalden bestellen, neem dan contact met me op. Bellen kan natuurlijk ook: 06-10838611

Veel plezier met je volgende project!