Skip to main content


Een stevige uitleg over tussenvoering


Welke vlieseline moet ik gebruiken

Kleren waaraan je hard hebt gewerkt, daar wil je lang van genieten. Daarom is het belangrijk dat je weet over versteviging door tussenvoering en wanneer je welke soort moet gebruiken. Versteviging is een textiel dat aan de onzichtbare of “verkeerde” kant van stoffen wordt gebruikt om een gedeelte van een kledingstuk stijver te maken. 

Versteviging gebruik je om stof of delen van een kledingstuk meer body te geven, zodat het niet verzakt. Overhemdkragen zijn altijd verstevigd met een tussenvoering.  

Het helpt je ook bij het netjes houden van knoopsgaten in dunne stof. Dan heb je alleen een klein stukje nodig dat iets groter is dan het uiteindelijke knoopsgat.  

Maar welk tussenvoering dan?

Er zijn allerlei merken tussenvoering te koop. De keuze voor welke soort tussenvoering hangt af van de soort stof waarmee je gaat werken, het soort werkstuk dat je maakt en het heeft ook nog eens te maken met wát je precies moet verstevigen. 

Tussenvoering of versteviging is te koop in verschillende gewichten en stijfheden. Elke soort wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder een stof is, hoe zwaarder de versteviging is die moet worden gebruikt. Je kunt het van de rol kopen, net als stof, maar je kunt ook kant-en-klare setjes kopen.  

Niet eigenwijs zijn!

Wanneer je patroonbeschrijving staat dat er versteviging nodig is, dan kun je je daar het beste aan houden. Het is nogal zonde van je harde werk en je mooie stof als je blouse uit vorm raakt, of als je knoopsgat al snel uitscheurt. Sommige patronen gebruiken dezelfde stof als het kledingstuk om een versteviging te creëren, zoals bij doorschijnende stoffen.  

Veel versteviging wordt gemaakt van losjes geweven katoen, katoen/viscose of een mengsel van katoen met polyesterwaarop een lijmachtige stof en soms zelfs zetmeel gesmeerd wordt 

Er is versteviging met aan één kant een plaklaag, die door er met een strijkijzer overheen te gaan vastkleeft aan de te verstevigen stof. Niet-smeltbare tussenlagen moeten worden vastgenaaid. 

In de volksmond noemen we versteviging wel Vlieseline®, maar dat is een merknaam. Er zijn veel verschillende merken, maar bij Modevakschool Twente verkopen we en werken we met Vlieseline. 

Standaard vlieseline

De meest aangerade en dus verkochte sterkte Vlieseline is H180. Het wordt gebruikt voor het verstevigen van panden, beleggen, kragen etc. van kleding.

Ook vlieseline G785 wordt veel gebruikt. Deze dun geweven soort rekt een beetje in de breedte en is onder andere ook geschikt voor het maken van lingerie.

Maar voor kleding zijn er nog meer verschillende soorten versteviging, bijvoorbeeld de H410. Deze heeft verstevigingsdraden en drie soorten speciaal voor rekbare stoffen en nog veel meer versies.
Bijna alle soorten zijn er in wit en in zwart.

Geweven tussenvoering 

Geweven Vlieseline is er in verschillende soorten, de meest bekende is de Vlieseline G785. De G785 is er in drie kleuren, wit, huid en zwart. Hij is geschikt voor dunne tot middelzware stoffen en je kunt er alle panden, beleggen en kragen mee beplakken.
Ik gebruik hem ook bij het maken van lingerie. En weet je waar hij bijzonder fijn voor is? Als je een kledingstuk van kant minder doorzichtig wilt maken. G785 is als enige Vlieseline ook in huidkleur te krijgen. Fijn voor danskleding en natuurlijk voor bruidsjurken.

Plakkatoen, Vlieseline G700, is ook geweven en wordt veel gebruikt voor herenoverhemden, boorden en kragen op blouses etc. waar je meer stevigheid wilt.

G710 heeft dezelfde eigenschappen maar is dunner dan de G700.

G740 is gemaakt van 65% katoen en 35% modaal. Modaal is een viscosesoort. Door deze combinatie is deze tussenvoering wat soepeler. Katoen heeft van zichzelf een bepaalde stijfheid en dat vang je nu gedeeltelijk op met modaal, wat een soepelere greep geeft in deze vlieseline.

Binding: 

Veruit de meeste geweven vlieselines zijn platbinding, een enkele is keperbinding zoals de G770 voor stretchstoffen. 

Getrokken Vlieseline 

Deze soorten zijn dus niet geweven maar getrokken of gesponnen wordt het ook genoemd. Ze zijn van polyester gemaakt. Dat is een kunststof waar een vlies van getrokken kan worden 

De bekendste en meest verkochte soorten zijn H180 en H200. H180 is dun en soepel, H200 is iets steviger. Verder zijn er ook nog de F220 en G405.  
De F220 is iets steviger dan de H180. Hij heeft een ander greep dan de vergelijkbare H200.

Vlieseline G405 is dikker en is wordt vooral gebruikt voor het verstevigen van jasjes en colberts van zwaardere stoffen.  
H410 en H250 zijn ook getrokken Vlieseline. 
 
Misschien heb jij nog wel ergens Vlieseline H250 in je naaibox liggen. Dat was de allereerste plakbare vlieseline. Omdat hij voor de mode en de stoffen van nu te stijf is, wordt hij nu vooral nog voor hobbyprojecten gebruikt. 

Vlieseline voor colberts, blazers en mantels 

H410 is soepel en de verstevigingsdraden lopen in de lengte door. Dit helpt de zware stoffen die voor colberts, wollen mantels en blazers op hun plaats te houden. De stof zakt niet meer uit. Maak je een colbert, jasje, blazer enz. dan wil je meer stevigheid dan bij een blouse.  
 
Maar, soms is H410 voor je gevoel niet stevig genoeg. Dan kan je de G405 kiezen, of plakkatoen G700 of, als je liever iets van viscose gebruikt de G740. 
 
Heb je wel eens voor de lol een gekocht colbertje uit elkaar gehaald? Dan zie je dat vaak er meerdere soorten tussenvoering in één model gebruikt wordt. Dat is een voorbeeld om te volgen (ja, zo staat het ook in de naailessen beschreven).Plak je pand iets steviger dan je beleg of plak twee lagen op je pand, eerste een dunne om het hele voorpand te verstevigen en dan van een stevigere soort een plastron eroverheen zodat de schouderpartij van je colbert steviger wordt.  

Rekbare (stretch) Vlieseline

 Voor de vele tricot en rekbare stoffen is er tegenwoordig ook Vlieseline die ook mee rekt.  
 
Zo is er tricot plak, een algemene soort die voor alle rekbare stoffen gebruikt kan worden. Dus als je hier nog iets van in de kast hebt liggen op een zondagmiddag, dan kan je die goed gebruiken. Let op! Deze rekt alleen in de breedte. 
 
Rekt jouw tricot in de lengte en de breedte? Dan kies je voor H609. Deze geweven vlieseline rekt extra goed zowel in de lengte als in de Hij wordt ook veel voor lingerie stoffen gebruikt. 
 
Maak je een colbert van een rekbare stof dan wil je meer stevigheid. Daarvoor raad ik je Vlieseline G770 aan. Deze heeft een keperbinding. Dat is steviger dan een platte binding, waardoor de tussenvoering stevig is zonder stijf te zijn. En dat is natuurlijk wat je wilt bij blazer van stretch-stof.

Verder zijn er ook nog Vlieseline G785 en H180, die hebben een beetje rek, dus geven iets mee. 

Vlieseline voor echt leer, maar ook voor kunstleer.

Voor leer en kunstmaterialen is er een speciale soort tussenvoering, de LE420. Omdat je deze materialen niet goed op hoge temperatuur kunt strijken is het voordeel van deze vlieseline dat je je strijkijzer niet warmer hoeft af te stellen dan de zijdestand. Hij plakt al snel.  

Duurzame vlieseline? 

Ik zeg het vaker, maar ik vind duurzaamheid heel belangrijk. Gelukkig zijn er ook vlieselines die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. 

Supergroen:  

H310 – 100% gerecycled polyester 
F220 – 100% gerecycled polyester 

Minder groen: 

M12 en S13 – 65% gerecycled polyester 

Lichtgroen: 

G405 en LE420 - 35% gerecyled polyester 

En beter dan niets: 

H180 - 15% gerecycled polyester 


Nog even dit:

Nu weet je “alles” over de verschillende soorten Vlieseline waarmee wij werken, maar hoe en wanneer je welke soort nu gebruikt, dat leer ik je tijdens een dagworkshop. We werken dan met 16 verschillende stoffen en 12 verschillende soorten vlieseline.